Turvallisesti avantoon


Avantouinnin harrastajille ja uintipaikkojen rakentajille on omat turvallisuusohjeensa. Kuluttajaviraston, Suomen Ladun, Opetusministeriön ja Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton yhteistyössä kokoamissa ohjeissa annetaan käytännön ohjeita ja suosituksia niin avantouimareille kuin avantouintipaikkojen ylläpitäjillekin.

Avantouimareiden on syytä muistaa, että avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Uimari päättää luonnollisesti itse avannossa käyntien määrästä, viipymisajasta ja saunomisesta. Omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä on itselle sopivin tapa.

Tärkeää on muistaa, ettei avantoon mene alkoholia nauttineena tai sairaana. Lisäksi saunasta ei ole hyvä mennä avantoon eikä avannosta saunaan liian nopeasti. Lämpöero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen ja verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta. Pään kasteleminenkaan ei ole suositeltavaa, sillä se lisää lämmönluovutusta, josta voi olla seurauksena alilämpöisyys. Koska avantouimareilla lämpötasapainon muutokset kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja saunominen lisää nestehukkaa, uintiretken päätteeksi on muistettava juoda riittävästi, mielellään lämmintä juomaa.

ÄLÄ MENE YKSIN AVANTOON!
LAITURILTA HYPPÄÄMINEN ON KIELLETTY!

Saunalla on alkoholin vaikutuksen alaisena oleminen ja sen nauttiminen turvallisuussyistä kielletty!

Käy tutustumassa myös Kuluttajaviraston turvallisuusohjeisiin:

Turvallisuusvinkkejä avantouimarille (pdf)

Turvallinen talviuintipaikka  (pdf)