Käytännön ohjeita saunalle


Saunan ollessa avoinna, maksetaan aina käyntimaksu saunamajurille.  Muina aikoina jäsenet voivat käydä pulahtamassa veloituksetta.

Mieluisimmat maksutavat ovat 10-20 kerran kortin osto viitesiirrolla pankkiin tai korttimaksu. Käyntimaksut ja aukioloajat näet etusivulta.

Pukuhuoneessa vaihdetaan uima-asu päälle. Monet käyttävät myös uimatossuja ja päähinettä. Pukuhuoneessa on naulakot vaatteita varten ja muutama lukittava lokero arvoesineitä varten.  Yhdistys ei vastaa pukuhuoneeseen ja lokerikkoon jätetyistä vaatteista eikä tavaroista.

Ennen saunaan menoa tulee käydä avannossa  (yleinen avantouimareiden tapa) tai suihkussa. Yhteissaunassa ollaan uima-asu päällä. On suositeltavaa käyttää laudeliinaa (tuo mukana), koska lauteet voivat olla kuumat ja se antaa myös hygieniasuojaa. Löylynheitossa on muistettava kohtuus, jotta kaikilla on saunassa miellyttävä olla.

Toiset tykkäävät käydä avannossa muutaman kerran, toiset taas enemmän. Useimmille riittää kastautuminen, mutta jotkut tykkäävät uida jopa 50 metriä. Avantokäyntien välissä lämmitellään saunassa. Kuuntele kehoasi, löydät kyllä nopeasti itsellesi sopivan tavan harrastaa avantouintia. Saunomisaika on enintään 1,5 tuntia.

Osa avantouimareista ei käy ollenkaan saunassa; silloin käydään avannossa yleensä vain kerran. Se ei ole ollenkaan niin kylmä kokemus kuin voisi luulla. Elimistö alkaa tuottaa aivan hulluna lämpöä avannossa käynnin jälkeen ja olo on todella virkistynyt. Ulkorakennuksessa oleva lämmittämätön pukukoppi on kylmäuimareiden käytössä aukioloaikojen ulkopuolella. Jäsenille on tarjolla talvella myös avaimenvuokrausta, jolloin pääsee vaihtamaan vaatteet lämpimään tuulikaappiin aukioloaikojen ulkopuolella.

Varo liukkautta avannolle mennessä ja pois tultaessa! Kävelemällä ehtii kyllä, älä kiirehdi. Avantoon ei saa hypätä, eikä yksin uimista suositella. Myös saunatilojen märät lattiat voivat olla liukkaita.

Kun olet uinut ja saunonut tarpeeksi, on hyvä tasoitella ja nauttia kahvit tuvassa. Kahvi- ja pullamaksun voit maksaa pullapossuun "omantunnon mukaan". Pullapossun tuotto käytetään kahvin ja pikkupurtavan hankintaan. Saunamajurilla on myynnissä myös virvoitusjuomia.

Kysyvä ei tieltä eksy! Kysy rohkeasti saunamajurilta ja kokeneimmilta avantouimareilta vinkkejä ja mieltäsi askarruttavia kysymyksiä. Apua saat aivan varmasti!

Käy saunalla säännöllisesti, jotta avannon hyvät vaikutukset säilyvät. Ainakin kaksi kertaa viikossa on hyvä perusohje, monet käyvät päivittäin. Avannon hyviä vaikutuksia ei pysty varastoimaan!

Yleisillä saunavuoroilla on alkoholin nauttiminen kielletty!

Kohtele muita kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan. Näin on kaikkilla mukavaa nauttia saunasta ja avannosta!

On ehdottoman tärkeää käydä ennen saunaan menoa avannossa tai suihkussa. Vältäthän myös voimakkaita tuoksuja!

Avaimenvuokraus jäsenille mahdollistaa talvella vaatteiden vaihtamisen lämpimässä tuulikaapissa aukioloaikojen ulkopuolella. Tiedustele avainta saunamajurilta arkisin ma-pe.